Tip van de week

Geachte, beste,

Eén van de grootste problemen waar heel wat bedrijven mee worstelen is, hoe kan ik mijn ijverig en bekwaam personeelslid op een fiscaal vriendelijke manier belonen… en dit zonder dat de al te gulzige overheid met de slagroom op de taart gaat lopen.

Makkelijk is dit niet in deze belastingstaat. Toch bestaan er een aantal instrumenten die de overheid zelf heeft in het leven geroepen voor dergelijke situaties en waar we op een creatieve manier nog wat extra’s kunnen uithalen. Deze technieken hebben in principe alleen als voordeel dat uw werknemer geen sociale zekerheid op zijn bonus betaalt. Krijgt uw werknemer een bonus van 100 dan houdt hij of zij in principe na belastingen en sociale zekerheid 31% over.

Toch wel erg hé? Door onderstaande techniek kan dit saldo stijgen naar iets meer dan 46%. Is toch mee genomen, wenst u nog meer …dan moet u maar een afspraak maken met ons kantoor.Wat is de techniek? Wel u keert uw werknemers in plaats van een bonus een warrant uit (soort optierecht op aandelen). Deze warranten zijn vrijgesteld van sociale bijdragen (dit staat in een KB). Stel dat u dit doet en uw werknemer krijgt warranten, dan heeft hij drie mogelijkheden.

Uw personeelslid betaalt de belastingen op deze warrant en zal dus de warrant houden. Stijgt de koers dan verkoopt hij en neemt zijn winst. Wenst de werknemer de belastingen op de warrant niet te betalen, dan verkoopt hij ongeveer de helft van de warranten (50% belastingen) en houdt hij de helft, ook nu rekent hij op een koersstijging. Of de werknemer verkoopt asap al zijn warranten en zal ongeveer de helft van de warranten cash over houden. Er zijn nog diverse andere varianten ter zake mogelijk.Vergeet ook niet dat u steeds gebruik kunt maken van het ‘online advies’ (zie www.dehoon.be).

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…