Geachte, beste,

In deze bizarre tijden is niets meer taboe. Vorige week liet de Nederlandse regering al even een ballonnetje op… dat de belastingvoeten voor de hogere inkomens misschien wel eens zouden kunnen stijgen tot… (hou je vast) 60%. Ook nu spreekt men van tijdelijke maatregelen. Nog maar alleen zo een idee opereren is misdadig. Weet u dat de crisisbelasting die Dehaene destijds invoerde in 1993 nog steeds bestaat, het is dus al 16 jaar crisis. Als men het heeft over éénmalige maatregelen en éénmalige belastingen, bedoelt men in het beste geval dat u deze belasting slechts éénmaal per jaar moet betalen. Omdat we niet achter willen blijven met de crisishype, geven we u twee belastingtips die erg handig kunnen zijn als het wat minder goed gaat.

U verhuurt al enkele jaren een eigen pand aan uw vennootschap om zo een stukje fiscaal te optimaliseren. Uw vennootschap heeft het nu wat moeilijker en zit wat krap bij kas, sociaalvoelend als u bent kan u er mee instemmen dat uw vennootschap een tijdje geen of minder huur betaalt. Maar bent u die huur dan niet definitief kwijt? Of kan uw vennootschap later gewoon de achterstallige huur in één keer bv. terug betalen? Ja, dit kan … maar heeft dit geen negatieve fiscale implicaties voor u. Wordt u dan niet in één keer zwaarder belast. U kan dit perfect overeenkomen maar zorg wel voor een bijlage bij het huurcontract. Het goede nieuws is dat uw vennootschap gewoon de huur maand na maand mag blijven aftrekken, ook als u niet betaalt. Als u dan bv. binnen twee jaar de huur in éénmaal betaald krijgt, wordt u er wel in éénmaal op belast maar u mag wel op die huur zoveel keer het kostenforfait toepassen als het aantal jaren waarvoor er in éénmaal huur betaald wordt. Veel zal afhangen van de concrete situatie maar normaal zal u niet veel meer belastingen hierop betalen. Handig misschien om uw vennootschap wat ademruimte te geven.

Of stel dat uw vennootschap haar kantoor door de afslankingen wat te groot is geworden. De vennootschap kan dan een stukje bv. verhuren als woning en betaalt dan gewoon belasting op de huurinkomsten. U kunt echter een fiscaal voordeel doen door dat u zelf dat stukje van uw vennootschap huurt en het dan zelf verder verhuurt aan de uiteindelijke huurders. Door deze onderverhuur doet u een fiscaal voordeel. U geniet zo huurinkomsten die slechts belast worden tegen 15%. U geniet zo ook een extraatje zonder sociale bijdragen enz zorg wel voor sluitende contracten e.d. Laat u deskundig adviseren.

Eerstdaags vindt u ook op onze site een klein boekje (PDFje) dat u kunt downloaden met enkele pittig gekruide fiscale tips. Veel fiscaal genot.

Ook heel wat cliënten vragen ons wat ze nu moeten doen met die aandelen aan toonder in de kluis, er zijn nog steeds oplossingen…Maar wacht niet te lang.

 

Met vriendelijke groeten,

I De Hoon

Director

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…