Tip van de week
Geachte, beste,
Mogelijk is de tijd gekomen dat de slinger weer een beetje de andere richting uit gaat… Zo staat de strijd tegen de zogenaamde tax havens (wij vertalen dit als ‘vrijhavens van privacy en welvaart’) niet meer op de agenda van de komende G20 top in Canada. De opgefokte woordenkramerij van Sarkozy en zijn aanhangers is verstomd. De Zwitsers hebben nu het UBS-verhaal met veel moeite door geslikt en nu is er in Zwitserland duidelijk een tegenbeweging op gang gekomen en is het waarschijnlijk dat het bankgeheim in een referendum nog eens duidelijk zal bevestigd worden. Dit zijn positieve signalen. Wel dit is nu net nodig om wat tegengas te geven tegen het angsthazengedoe van sommige bankiers in onze contreien.
Negatief is dan weer dat er in alle stilte en vlug vlug voor dat de stekker uit deze wansmakelijke regering werd getrokken, een wet werd gepubliceerd die voorziet in een gelijkschakeling van de controlebevoegdheden van de fiscus met die van de BTW (gewijzigd art. 319 WIB). Dit lijkt academisch maar is het niet. Zo kon voor deze wet de fiscus (in tegenstelling tot de BTW!) niet de vraag stellen bij een controle … wat zit er in uw schuif of mag ik even die klasseur waar ‘zwart’ op staat in kijken. Neen, zij konden enkel uw boekhoudstukken op vragen… dit in tegenstelling tot de BTW. Nu heeft de wetgever als een dief in de nacht de fiscus dezelfde controlebevoegdheden gegeven als de BTW. Krijg je nu een controle dan kan de fiscus rondneuzen in uw kasten en schuiven. Een schande. Waar is de privacy aub? Gelukkig is dit enkel beperkt tot de beroepslokalen. Laat dus niet te veel rondslingeren… u bent immers op orde gesteld (knipoogje).
Vergeet niet tegen 12 juli kunt u een tweede keer voorafbetalen ‘mét korting’, al riskeert u dit jaar maar een kleine boete. Hoe vermijdt u die boete ‘? Moet u dan maar voorafbetalen? Voorafbetalen is niet verplicht. Doet u het niet of te weinig, dan wordt u daar wel voor ‘beboet’ (tenzij u een starter bent). Weet wel dat u wel sneller een controle riskeert als u helemaal niets voorafbetaalt. Maar (!) dit jaar slechts een kleine boete. De vorige jaren waren de boetes niet mals (bv. 9% vermeerdering in 2008). Dit jaar werd het tarief verlaagd tot 2,25%! Dus betaal niet te veel vooraf en laat het gulzige overheidsmonster maar op zijn centen wachten.
Surf regelmatig naar onze talrijke websites die trouwens heel binnenkort in een nieuwe meer interactief kleedje worden gestopt.
Veel sterkte.

Met vriendelijke groeten,
Iven De hoon
Directeur

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…