We gaan in er uiteraard vanuit dat u in het land waar uw tweede verblijf gelegen is, géén resident bent. Ook controleert u best steeds opnieuw de locale wetgeving daar deze in moeilijke budgettaire tijden continu aan verandering onderhevig is. In Spanje onderscheiden we twee categorieën met elk een apart fiscaal regime.

 

U bezit een vakantiewoning in privé en voor eigen gebruik. Hoe wordt u dan belast? Wel op basis van kadastrale waarde van de woning wordt een inkomen toegerekend die 1,1% van de kadastrale waarde bedraagt indien de kadastrale waarde na 1994 is geherwaardeerd (2% over de kadastrale waarde indien deze niet is geherwaardeerd). Dit inkomen wordt tegen 24% belast. De eigenaar dient op eigen initiatief aangifte te doen gedurende het volgende jaar (bijvoorbeeld de aangifte over 2011 mag tot en met 31/12 van 2012 worden gepresenteerd)

 

In het tweede geval bezit u privé eveneens een vakantiewoning die NIET wordt verhuurd (zonder aanvullende services). In dat geval dient over het bruto verhuurbedrag (geen kostenaftrek) 24% belasting te worden betaald. De aangifte dient in dat geval ieder kwartaal te worden gepresenteerd. Voor de periode dat de woning ter beschikking staat voor u privé (buiten de verhuur om), geldt (proportioneel) wederom hetgeen in de vorige alinea werd verteld.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…