Als u dividenden uit uw vennootschap wenst te halen dan speelt u meestal het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting (24,98%) kwijt. Waarom? Een vennootschap kan niet genieten van het verlaagd tarief als o.a. de dividenduitkering hoger is dan 13 % van het gestorte kapitaal bij het begin van het belastbare tijdperk. Stel dat uw BV een gestort kapitaal heeft van 12 400 EUR en u wenst bv. voor 10 000 EUR dividend uit te keren, dan speelt uw vennootschap het verlaagd tarief kwijt.

U zou met andere woorden maar maximaal 1 612 EUR in ons voorbeeld mogen uitkeren als dividend omdat begeerde verlaagd tarief niet kwijt te spelen. Dit is wel erg weinig. Wat kunt u doen? Uw vennootschap sluit gewoon haar boekjaar af op 31/12/2020 en keert géén dividenden uit.

Uw vennootschap geniet nu gewoon van het verlaagd tarief als zij de andere voorwaarden hier voor nakomt. Vervolgens laat u het volgend boekjaar voor bv. één maand lopen. In die ene maand keert u zich dan een fors dividend uit. U speelt dan wel het verlaagd tarief kwijt op slechts één maand … winst. U zorgt dan dat in die ene maand uw winst erg beperkt is. Om kader deze operatie met eerbiediging van de regels inzake vennootschapsrecht.

Voor meer info, aarzel niet ons te contacteren op info@dehoon-dhp.com of zie op onze website www.bespaarbelastingen.be

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…