Stop de grote leugen!

Dit wordt er gezegd…

Dit is de officiële versie waar graag allerhande politici en aanverwanten zich gretig op storten. Bedrijven zouden in aanslagjaar 2019 (inkomsten 2018) voor 172 miljard hebben versluisd naar belastingparadijzen zoals Dubai, Oezbekistan … Oei, oei, erg stout. En gaat het verhaal als we dat geld nu terug vorderen of een stuk ervan, is er zoveel opgelost in één klap. Want ja 172 miljard is een pak geld.

Onzin! 

Wat is het echte verhaal.

Zelfs professoren huilen mee, zo zegt professor Haelterman “ Dat zijn bijzonder hoge bedragen. Het toont aan dat bedrijven en groepen nog altijd entiteiten in belastingparadijzen gebruiken”. Een aantal landen zoals de UAE/Dubai staan op een zwarte lijst, als je als Belgisch bedrijf aan een dergelijk land op jaarbasis voor meer dan 100.000 EUR facturen betaald moet je dit apart vermelden. De fiscus kijkt dan grondig of de betaling in orde is, of het dus m.a.w. om de betaling gaat van bv. een factuur voor normale prestaties.

Immers in Dubai bv. is een echte industrie en business, dus het zijn Belgische bedrijven die gewoonweg hun factuur betalen voor prestaties uitgevoerd door een bedrijf gevestigd in Dubai. Zo is er in Dubai een freezone, nl. internetcity met duizenden vlijtige Indische It’ers. Als een bedrijf gevestigd in internetcity prestaties uitvoert voor een Belgisch bedrijf, zit de betaling van die factuur in de 172 miljard, dit heeft dus niets met fraude te maken of met ‘weglekkend geld’. Neen het zijn gewoon facturen betaald aan bedrijven gevestigd in die landen.

Controle. Als de betaling niet ok is dan zal de fiscus er een stokje voorsteken. De fiscus verklaart het zelf: het gaat niet om fraude of zwart geld, want het gaat om aangegeven betaalverkeer”. “De betalingen worden wel gescreend: het moet gaan om werkelijke en oprechte verrichtingen en niet om artificiële constructies. Als we verdachte structuren opmerken, wordt de situatie nader onderzocht’. 

Dus stop met leugens en de mensen wijs te maken dat we op een poepsimpele manier de putten kunnen dichten die de overheid met een nooit gezien enthousiasme verder uitgraaft…

Ontnuchterend!

Stel dat men van de 500 rijkste Belgen alles afpakt! En hiermee de overheidsuitgaven betaalt, dan is na 8 maanden alles op. Daarna gaapt de grote leegte…er zal dan niets meer zijn om te belasten.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…