Tip van de week

Heeft u ook weer een sociale bijdrage voor uw vennootschap moeten betalen? Is toch één van die typische ‘dievenbelastingen’. Je betaalt godverdorrie al sociale bijdragen als zaakvoerder of bestuurder?  Voor wat?  Voor een pensioen dat bij de laagste van Europa hoort, en dat lager is dan de uitkering die de eerste beste asielzoeker krijgt. Ja die sociale bijdragen voor vennootschappen is zo één van die typische crisismaatregelen die dan permanent worden. Dus welke crisisbelastingen gaan er nu weer op ons af komen de volgende maanden. Ook de bijdragen die de provincies bv. opleggen, zijn pure diefstal. Het gaat om het ‘funden’ van een totaal overbodig bestuursniveau, het gaat om het zakgeld van tweederangs politici die daarna de gulle donor kunnen spelen. Of belastingen die gemeenten opleggen voor je bedrijfsruimten en ga zomaar door. Geïnstitutionaliseerde maffia. Daarom meer dan ooit, elke euro belasting is er één te veel. We moeten meer dan ooit alle know how uit de kast halen om uw belastingen te beperken. U bent dit uit intellectuele eerlijkheid aan uzelf verschuldigd.

Stel dat u een grote R/C  schuld hebt aan je vennootschap, dan moet u debetintresten betalen zoals u weet (9% inkomstenjaar 2010). U gaat hier dus privé belastingen op betalen. Als u echter getrouwd bent of samen woont, heeft uw partner eigenlijk ook profijt van deze ‘gratis’ lening. Het is dan ook mogelijk een goed idee deze vervelende debetintresten te verdelen over beide partners. Dit is zeker zo als uw partner bv. weinig eigen beroepsinkomsten heeft want dan vallen die intresten in een lagere belastingschijf en worden er minder belastingen betaalt. Bingo! Mag dit? Ja zeker als uw partner mede zaakvoerder is.

Dus maak haar of hem zaakvoerder. Dit hoeft geen andere gevolgen te hebben op sociale zekerheid, als u of uw partner een volwaardig statuut hebben. Dus is uw partner mede-zaakvoerder dan kan u de helft van die fictieve debetintresten verdelen over jullie beiden. Voor deze stellingname vinden we steun in een zogenaamde’ Voorafgaande Beslissing van 14.10.2008 (nr. 800.091)’.

En dit nog. Op 1 juli 2011 wordt de BTW-verlaging van 21% naar 6% voor bv. renovatiewerken aan de woning die 5 jaar of ouder is, permanent.
Veel sterkte en voor zij die al op vakantie vertrekken, geniet er van!

Met vriendelijke groeten,

I De Hoon
Director

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…