Een onderzoeksteam van Deutsche Bank heeft voorgesteld dat mensen een belasting van 5% betalen voor het “voorrecht” om vanuit huis te werken, als ze dat blijven doen na de pandemie. Dat zou het inkomensverlies van mensen met een laag inkomen als gevolg van de coronacrisis kunnen subsidiëren.

Strateeg Luke Templeman van Deutsche Bank, zei in het Konzept-onderzoeksrapport van de investeringsbank, dat er jarenlang een belasting op telewerkers nodig was geweest, maar “Covid heeft dit zojuist glashelder gemaakt”.

Telewerken betekende voor veel mensen een besparing op dagelijkse kosten zoals verplaatsingskosten, lunch, kleding enzoverder, en mogelijk ook minder uitgaven voor het sociaal leven. In het rapport werd bovendien aangehaald dat telewerkers “minder bijdroegen aan de infrastructuur van de economie terwijl ze toch genoten van de voordelen ervan”. Dus suggereert Templeman dat telewerkers een heffing moeten betalen na de pandemie “om het overgangsproces voor degenen die plotseling ontheemd zijn geraakt” door de coronacrisis soepeler te laten verlopen.

Zo zou de wereldeconomie niet opgezet zijn om mensen op te vangen die zich ontkoppelen van de face-to-face maatschappij. Templeman benadrukt dat het eeuwen heeft gekost om een economische infrastructuur op te bouwen die face-to-face werken ondersteunde, en toch is de plotselinge massale verschuiving naar telewerken tijdens de pandemie een trend die niet verdwijnt.

Als gevolg van de pandemie werkten in de VS tien keer zoveel mensen thuis, namelijk 56% van de beroepsbevolking, terwijl dit cijfer in het Verenigd Koninkrijk verzevenvoudigd was tot 47%. Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft van de werknemers internationaal gezien twee tot drie dagen per week na de pandemie vanuit huis wilde blijven werken.

De telewerkers hadden de neiging om hogere dan gemiddelde inkomens te hebben. Op basis van het veronderstelde gemiddelde salaris van iemand die thuis werkt, berekende hij dat een belastingtarief van 5% noch bedrijven, noch individuen slechter af zou zijn.

Gebaseerd op een verondersteld gemiddeld salaris van $55.000 voor een telewerker in de V.S., werkte een 5% belasting uit tot iets meer dan $10 per dag – grofweg wat een werknemer zou kunnen besteden aan woon-werkverkeer, lunch of de wasserette. In het Verenigd Koninkrijk zou dit voor een telewerker met een salaris van 35.000 pond iets minder dan 7,50 euro per dag opleveren, en voor iemand met een salaris van 40.000 euro in Duitsland iets meer dan 7,50 euro per dag.

Templeman berekende dat er in totaal 4,6 miljard dagen van thuis uit gewerkt zou kunnen worden in de VS, op basis van landenspecifieke onderzoeksgegevens van Deutsche Bank. Dat betekent dat het belastingtarief van 5% op het gemiddelde salaris 48 miljard dollar per jaar zou opbrengen. Dit zou kunnen betalen voor $1.500 subsidies voor 29 miljoen werknemers die niet thuis kunnen werken en onder de $30.000 per jaar kunnen verdienen.

In Duitsland zou de belasting 15,9 miljard euro kunnen opbrengen, wat zou neerkomen op een subsidie van 1.500 euro voor de onderste 12% van de mensen die een levensstandaard hebben die overeenstemt met 12.600 euro. De belasting zou alleen van toepassing zijn als thuiswerken geen aanbeveling van de overheid was, verduidelijkte Templeman, en zou niet gelden voor zelfstandigen of mensen met een laag inkomen. Hij zei dat het betaald zou moeten worden door de werkgevers als ze de werknemer geen vaste baan aanbieden.

Templeman beweert dat sommige mensen zich zouden verzetten tegen de voorgestelde belasting, met het argument dat “betrokkenheid bij de economie een persoonlijke keuze is en dat ze niet moeten worden gestraft voor het nemen van die beslissing”. Maar hij benadrukte dat de regeringen altijd belastingen hebben betaald om de sociale omgeving te beschermen.”

Het subsidiëren van bedrijven die geen langetermijntoekomst hadden in deze shift naar zogenaamde “menselijke ontkoppeling”, had geen zin voor regeringen, zei Templeman, maar het ondersteunen van werknemers die “ontheemd waren geraakt door overmacht” terwijl ze zich omschoolden of hun volgende stappen proberen te vinden, wel.

Werknemers die het geluk hebben om zich “los te koppelen” van de face-to-face economie zijn het aan hen verschuldigd, besluit Templeman.

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…