Het net sluit verder! De fiscale dictatuur wordt werkelijkheid!

  • Europa kan alleen belasten! Uit Europa komen geen geniale dingen als google, Amazon, Tesla… cryptocurrencies. Neen, wij kunnen alleen belasten! Digitale tax… en nu hebben ambtenaren die nauwelijks weten, hoe geniaal cryptomunten en de blockchaintechnologie werk, weer iets gevonden om te belasten. De dag nadert met rasse schreden dat je belast wordt omdat je ademt!

Om belastingfraude en belastingontduiking tegen te gaan, wil Europa dezelfde gegevensuitwisseling voor cryptocurrencies en e-geld als voor andere financiële producten.

Tegenwoordig heeft de Belastingdienst weinig of geen zicht op winsten die worden behaald met cryptomunten zoals bitcoins. In tegenstelling tot andere financiële producten zoals bankrekeningen en levensverzekeringen in het buitenland is er geen internationale gegevensuitwisseling. In het kader van de strijd tegen belastingfraude en -ontduiking heeft de EU een voorstel ingediend om de zogenaamde bijstandsrichtlijn inzake gegevensuitwisseling uit te breiden tot cryptomunten en elektronisch geld.

Deze richtlijn regelt reeds de automatische uitwisseling van informatie tussen EU-landen voor onder meer onroerend goed en lonen van werknemers. Sinds 2016 is de richtlijn ook van toepassing op bankrekeningen en financiële producten bij een buitenlandse bank. Een consultatieronde loopt tot 21 december. Het is de bedoeling om tegen het derde kwartaal van 2021 de definitieve goedkeuring te krijgen.

Als gevolg van de wijziging van de richtlijn zouden beurzen (handelsplatforms voor cryptomunten, red.) en digitale banken zoals het Luxemburgse Bitstamp verplicht worden om informatie door te geven. Het is nog wachten op de details maar wellicht betreft het de aan- en verkopen en de saldi op de portemonnees (elektronische portemonnees, red.) aan het begin en einde van het jaar. Door internationale gegevensuitwisseling kan de Belastingdienst informatie inwinnen over wie in cryptocurrencies heeft geïnvesteerd en de belastingdienst kan actief zoeken naar vermogenswinsten die al dan niet moeten worden belast. Als de meerwaarde op bitcoins deel uitmaakt van het normale beheer van uw privévermogen als een ‘goede huisvader’, wordt deze in principe niet belast. Maar dat is theorie, reken in België minstens op 33% als divers inkomen! En het kan meer zijn…

Oplossingen!?

Ga uw koffers pakken, nu! en ga naar een land met lage belastingen zoals Bulgarije, Portugal, … Maleisië. Zie voor meer info onze e-books.

We schrijven nu een compleet nieuw e-book over cryptovaluta’s, het zal binnenkort klaar zijn! We laten je niet in de steek!

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…