TIP VAN DE WEEK

Geachte, beste,

We gaan proberen deze keer gezellig te openen en niet te veel te zeuren. Laat ons het leuk houden. Neem nu Sardinië. Ja Sardiniê…in 2006 werd er door de regionale gouverneur een luxetaks ingevoerd op exclusieve jachten die aan de veel te mooie Costa Smeralda lagen te schitteren in de zon. Deze luxetaks werd ook geheven op tweede verblijven en private jets. De taks liep soms op tot 15.000 EUR. Nu is er een nieuwe gouverneur in Sardinië. Deze gouverneur schafte de taks onmiddellijk af en laat zelfs toe om terug te bouwen aan de kust. En nu komt het… de nieuwe gouverneur is de zoon van Berlusconi’s persoonlijke belastingadviseur. Een Italiaans mirakel. Even terug naar de harde realiteit. Op onze website kan u voortaan ook seconde per seconde de stijging van de Belgische overheidsschuld volgen. Een infernaal spektakel. Nu nog een tip om de rest van de week goed door te komen.

Zoals u weet is het principe is dat bij de onttrekking van een onroerend goed voor Vlaanderen 10% registratierechten (Brussel en Wallonië 12,5%) moeten betaald worden. Hierop bestaan zoals u weet een aantal uitzonderingen. Als het pand eigendom is van een BVBA kan u het pand tegen 1% registratierechten en soms zelfs tegen 25 EUR onttrekken. Dit tegen bepaalde voorwaarden (u vindt meer info op onze website www.bespaarbelastingen.be). Zo moet u bv. in de volgende gevallen géén rekening houden met de 10% registratierechten  :
• de verkrijging door alle vennoten samen
• de verkrijging door de vennoot die het onroerend goed heeft ingebracht
• de verkrijging door de vennoot van door de vennootschap tegen betaling van 10% verworven onroerend goed

Kortom wie vennoot is, heeft hier zeker zijn belang. Stel u bent NIET gehuwd en gaat met uw BVBA een pand kopen. Als u later bv. overlijdt dan zal uw partner als zij of hij de vennootschap liquideert 10% registratierechten betalen. Dit kan u héél simpel vermijden, laat u vriendin bv. enkele aandelen kopen. Zij is dan mede-aandeelhouder. Bij liquidatie kan zij dan ook tegen 25 EUR het pand naar zich toe halen. Voor gehuwden onder het wettelijk stelsel is deze tip niet nodig, gehuwden met scheiding van goederen kunnen de tip niet toepassen omdat er niet kan verkocht worden tussen echtgenoten. Zij kunnen wel schenken eventueel.

O ja, op 3.9 geven we terug een seminar rond offshore.

Ondertussen veel sterkte aan het fiscale front.

Met vriendelijke groeten,

I De Hoon
Director

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…