Voordeel doen bij successie…

Sommige mensen (maar dit is niet wettelijk) geven soms net wat meer successierechten aan bij een overlijden, zeggen dat ze net wat meer in die kluis vonden, of  zullen de kluis mogelijk net voor of na het overlijden ‘extra’ bevoorraden. Waarom doen ze dit? Ze vinden dat de successierechten in verhouding tot de personenbelasting, nog best meevallen. Op deze manier hebben ze dan redelijk laag belaste inkomsten…

Op het eerste gezicht lijkt niets makkelijker. Naast de 100.000 EUR die Fiscodeprimo effectief erft van zijn ouders, geeft hij 150.000 EUR eigen centen aan in de “aangifte van nalatenschap”. Hij betaalt hierop in Vlaanderen 9 % successierechten. Dus dit valt best mee.

Verwacht niet dat de Ontvanger van de Successierechten zal reclameren als u (te) veel cijfertjes invult op de “successieaangifte”. Hoe hoger de aangifte, hoe meer successierechten hij kan incasseren. Erft u pakweg van een tante of oom dan zal deze truc niet aangewezen zijn. Waarom niet ? U zit dan immers met exuberant hoge successierechten. U zal belast worden aan een tarief tot 65 %. Bovendien wordt roerend en onroerend goed hier samen belast.

Maar opgelet bij meerdere erfgenamen… Stel dat de zus van Fiscodeprimo niets extra aangeeft, kunnen er vragen ontstaan. Ook hier zijn mogelijk wel oplossingen… Wees alert voor de Directe Belastingen …. Zij zouden wel eens een ernstig struikelblok kunnen vormen voor dergelijke praktijken. Het is een misverstand om te denken dat als Fiscodeprimo extra successierechten betaalde op bijkomende gelden, dat de fiscus zomaar zal aanvaarden dat het om officieel geld gaat. Vergeet niet dat in tegenstelling tot de Ontvanger van de successierechten de fiscus bewijzen zou kunnen vragen … hoe de ouders zoveel geld konden achter laten…Laat ook hier het gezond verstand spelen. Kan de fiscus aantonen dat het om uw geld ging, dan zit u echt met een probleem. Waarom? Omdat u dan immers netjes “verklapt” over hoeveel zwart geld u al zeker beschikt… Gevolg? U zal bijkomend belasting kunnen betalen voor het aangegeven geld, maar dit betekent echter niet dat u de “te veel” betaalde successierechten kunt terugvragen. Fiscodeprimo is bij deze gewaarschuwd…

Ebook: De Vlaamse Successierechten

Laat je dit e-book aan jouw voorbijgaan dan is dit een doodzonde. Doe alstublieft aan intelligente en creatieve successieplanning en vermijd dat uw teerbeminde erfgenamen verder de bodemloze staatskas spijzen met uw zuurverdiende centen.

Gratis Inkijkexemplaar
vlaamse successierechten

Bekijk ook deze artikels uit de categorie Belastingen.

Bekijk ook deze artikels uit de categorie Successierechten.

2017-05-01T13:30:26+02:00
NIEUW EBOOK 12€ : De 134 meest begeerde fiscale tips! 
Meer info hier
close-image