//Zelf een schenking registreren, als de schenker het niet wil…

Zelf een schenking registreren, als de schenker het niet wil…

Zoals u weet kan u ‘in rechte lijn’ roerende goederen schenken aan 3% voor een notaris. Aan ‘anderen’ is dit tegen een tarief van 7%. De schenker moet dan niet drie jaar in leven blijven zoals bij de hand- of bankgift, neen hij mag bij het buiten komen bij de notaris morsdood vallen… er zijn geen successierechten verschuldigd. Misschien dat u echter bv. twee jaar geleden geld kreeg van een oude tante via handgift.

U betrouwt de gezondheid van die oude tante niet echt. Als die oude tante zich verslikt in een veel te groot gebak, kunnen de successierechten oplopen tot 65%. U zou natuurlijk die tante kunnen overhalen om alsnog naar de notaris te gaan …maar misschien wilt die hier helemaal niet van weten.

Wist u dat – dat zolang deze tante nog in leven is – u zelf met bewijsstukken van deze hand- of bankgift naar het registratiekantoor kunt gaan met een goed opgestelde verklaring die u laat opstellen door een onderlegde fiscale jurist. Ook zo kan u een pak successierechten vermijden. Dit betekent ook dat het nog steeds slim is om te kiezen voor een handgift. Zo bespaart u notariskosten en de 3% uit.

Zodra de schenker sukkelachtig wordt in de driejaarstermijn gaat u ‘registereren’. Valt hij onverwacht dood dan heeft u pech. Hier kan u eventueel nog voor verzekeren. Maar ja als u geen enkel risico wilt nemen dan doet u best niet aan fiscale planning en betaalt u netjes uw belastingen.

 

Met vriendelijke groeten,

I De Hoon Director www.dehoon.be

2008-03-07T23:43:37+00:00