Welke landen hebben een sluitend bankgeheim?

 

Niet alleen Zwitserland heeft een strikt bankgeheim. Er zijn ook heel wat andere landen – gelukkig maar – die een strikt bankgeheim hanteren.

Oostenrijk

Wie tussen de barokke gebouwen van Wenen wandelt, zal onmiskenbaar zien en horen dat heel wat Russen graag in Wenen langs komen. Dit is niet alleen vanwege de prachtige stad of het paleis van Schönbrunn. Dit is mede vanwege het sterke bankgeheim in Oostenrijk. Het voordeel van Oostenrijk is dat het niet in het oog van de storm zit zoals Zwitserland. Meer nog in Oostenrijk is het bankgeheim verankerd in de grondwet en niet in een speciale wet zoals in Zwitserland. Het verbreken van het bankgeheim kan bestraft worden met een boete en één jaar cel.

Oostenrijkse bankiers getuigen van low profile in tegenstelling tot Zwitserland en van buitengewone discretie. Het lijkt er ook niet op dat Oostenrijk bereidt is op dit vlak veel toegevingen te doen. Volhouden jongens!

Luxemburg

Ook het kleine Luxemburg is erg gehecht aan zijn bankgeheim dat ook hier in de grondwet staat. Luxemburg is erg klein en discreet en willen zeker niet het etiquette op zich gekleefd krijgen van belastingparadijs wat ook niet zo is. Maar zij houden van privacy en zijn nog steeds – en terecht – erg gehecht aan hun bankgeheim.

Letland

Wat niet altijd geweten is (maar wat wij u graag stiekem vertellen) is dat de Baltische staat Letland zeer strenge regels heeft rond het bankgeheim. Riga, de hoofdstad van Letland en de enige ijsvrije haven aan de Baltische zee, is een oude stad met een roemrijk verleden. Als men in de winter over de dicht gevroren Baltische golf landt op de kleine luchthaven van Riga en naar het stadscentrum rijdt, is men niet echt onder de indruk van de welvaart van dit landje. Alles geeft nog een wat armtierige indruk en het landje met zijn 2 miljoen inwoners op een oppervlakte van bijna twee keer België vecht nog duidelijk voor zijn plaats op de wereldkaart na bijna een eeuw brutale Russische overheersing met een Duits oorlogsintermezzo. Maar toch is er mogelijk een mooie toekomst weggelegd als het Zwitserland van het hoge Noorden. Riga ligt op een boogscheut van Helsinki en Sint Petersburg. En heeft een erg streng bankgeheim… Ook voor ons zeker aantrekkelijk. Er kan hier professioneel en discreet gefinancierd worden. Iedereen praat er perfect Engels en er is niet het hautaine gedoe van de Zwitsers. Men is er bij de banken vlug thuis. Erg interessant.

Libanon

Wie aan Libanon en de hoofdstad Beiroet denkt, die ziet voor hem kapotgeschoten buildings, een spookstad en de Hezbollah strijders die wijk na wijk aan flarden schieten. Vergeet dit alles, dit is het pijnlijke verleden. De Libanezen zijn een onwaarschijnlijk veerkrachtig volk met een zakeninstinct dat zijn weerga niet kent. Beiroet – op enkele oorlogsrestanten na – is de laatste 10 jaar terug omgetoverd tot het ‘Parijs van het Oosten’ waarvoor het bekend was. Een prachtige stijlvolle stad met boulevards zoals in Barcelona of Parijs. In het centrum van de stad zijn heel der wijken terug in de authentieke stijl heropgebouwd. Dit alles gezegend met een heerlijk klimaat en een prachtig hinterland. Maar er is meer…Als u ’s avonds over de Corniche flaneert, de schitterende wandelboulevard aan de Middellandse zee, moet u beseffen dat Libanon een van de meest strikte bankgeheimen in de wereld kent en een belangrijk financieel centrum is.

Zo kan een Libanese bank geen namen van haar cliënten vrij geven, of van hun activa, of van elke andere informatie die men heeft bekomen in het kader van de bancaire relatie. Er zijn trouwens ook nog nummerrekeningen mogelijk. Zo kan alleen het bankgeheim er worden opgeheven als de cliënt zelf en/of zijn erfgenamen een geschreven toestemming geven of in geval van bankroet, of erg strikt omschreven uitzonderingen zoals bij ernstige misdrijven. Belastingontduiking is net zoals in Zwitserland geen strafbaar feit. Het bankgeheim is hier ook geen rage of hype, neen, het bestaat hier ook als sinds decennia.

Panama

Ook Panama is een toplocatie voor het bankgeheim. Ook hier zitten we in het Westen met een totaal verkeerde perceptie rond Panama. Vergeet hier ook Panama als duister gokhol met een slechte reputatie en als belangrijk drugscentrum in de jaren ’80. Neen Panama is een stabiel land geworden met een van de meest vrije economieën in de wereld, een uitstekende infrastructuur en een meer dan aangenaam belastingklimaat. Panama city is dan ook in Midden-Amerika een echte economische hub geworden, het Dubai van Midden-Amerika met een indrukwekkende skyline. Heel wat mensen gaan er ook wonen, zo onder meer heel wat Amerikaanse gepensioneerden. Verder is het land gezegend met een prachtige tropische natuur. Maar er is ook dat wonderlijke bankgeheim. Panama is zonder meer het Zwitserland van Latijns Amerika. Er zijn maar liefst 150 prima banken in Panama.

Het Panamese bankgeheim is verankerd in diverse wetten. Ook nu zal iedereen die het Panamees bankgeheim schendt zwaar gestraft worden, zowel met boetes als strafrechtelijk. Er kunnen gevangenisstraffen tot 2 jaar worden opgelegd en zelfs een tijdelijk beroepsverbod. Alleen met een bijzonder verzoek van de rechtbank en na een zware procedure kan er in bepaalde gevallen inzage worden gevraagd. Daar buiten is alles topsecret, zelfs de correspondentie tussen de cliënt en zijn bank. Er zijn ook nog vennootschappen met aandelen aan toonder mogelijk.

Hong Kong en Singapore

Wie in Central, het zakendistrict van Hong Kong rond doolt of ’s avonds geniet van het schitterende uitzicht op deze wereldstad vanop de Victoria Peak. Of als u aan uw cappuccino nipt in de lobby van de Fullerton in Singapore, zal u al vlug beseffen dat het ‘daar’ aan het gebeuren is. Als we nog verder Europa van grootmacht willen duwen in de richting van ‘een verarmde adelijke familie die nog niet beseft dat ze aan de zijlijn van de geschiedenis maar wat staat toe te kijken’, dan moeten we zeker het Zwitsers bankgeheim verder aanvallen. De effecten zijn er nu al, zonder dat er wettelijk gezien ook maar één letter is veranderd aan het Zwitsers bankgeheim. Er is al enkele jaren een belangrijke geldstroom van Europa richting Azië, dan vooral Singapore en Hong Kong;

Ook hier staat privacy hoog in het vaandel geschreven, en zijn er strikte regels rond het bankgeheim die alleen bij heel grote uitzondering kunnen opgeheven worden. Bovendien is het niveau van bankieren hier top, en vindt u er ook alle grote vertrouwde bankspelers, en zullen de bankiers u in vlekkeloos Engels te woord staan. Kortom een toplocatie. Bovendien zitten deze twee spelers ver weg van het bekrompen geklungel van de Europese haantjes à la Sarkozy en Merkel. Zij zitten in de boomingregio en zijn niet onder de indruk van het geklaag om informatie vanuit ‘museum Europa’.

Andere toppers…

Ook in Uruguay kan het bankgeheim nooit worden opgeheven voor belastingzaken, enkel als iemand een echt misdrijf pleegde. Verder is er nog een bankgeheim in andere exotische locaties zoals Andorra, Antigua,Barbuda,Aruba,Barbados,Belize, BVI, Cayman Islands, Cook Islands, Costa Rica, Dominica,Gibraltar,Grenada, Guernsey, Sark, Alderney, Liechtenstein, Malta, Nauru, Samoa, St. Kitts and Nevis, St. Lucia, St. Vincent and the Grenadines, Turks and Caicos, Vanuatu… en het Vaticaan.