//Waarom is vruchtgebruik geen probleem?

Waarom is vruchtgebruik geen probleem?

Onroerend goed verhuren aan uw vennootschap zoals bv. een kantoorruimte heeft heel wat fiscale voordelen. Het is een fiscaal interessantere manier om geld uit uw vennootschap te halen dan bijvoorbeeld te werken met loon of dividend. Alleen weet de fiscus dit ook … Gevolg? Het deel van de huur dat meer bedraagt dan : het ongeïndexeerd KI x 5,583 wordt beschouwd als een zogenaamd ‘overdreven huur’ en is voor de fiscus bezoldiging. Gedaan met de fiscale pret.

Maar u kan in plaats van te verhuren aan uw BVBA of NV ook het vruchtgebruik van uw eigen kantoorpand bv. verkopen aan de vennootschap. Zij schrijft dan bv. op dit vruchtgebruik af op pakweg 15 jaar. Maar erg leuk is dat uzelf (en dit staat zo in de wet) helemaal niet belast wordt op de som die u ontvangt voor dit vruchtgebruik. Dit was nog uit de tijd dat het echt ging om vruchtgebruik op een boomgaard bv.

Wel moet u deze constructie goed onderbouwen en vooral de waardebepaling van het vruchtgebruik. U betaalt wel registratierechten (10%) over de waarde van het vruchtgebruik. Door enkele recente uitspraken waarbij de gevreesde ‘antimisbruikbepaling’ – waarmee de fiscus zo graag schermde in het verleden – is kort gewiekt … zou deze constructie wel eens erg ‘hip’ kunnen worden.

Voor meer informatie, stuur een mailtje naar info@dehoon.be

2008-03-07T23:55:30+00:00
Woensdag 24 januari  2017 - 11:00u

Gratis Seminar: Bulgarije, Ster in Europa

In een handomdraai krijgt u een overzicht van de mogelijkheden in Bulgarije en de belangrijkste componenten voor ondernemers:
  • 10% personenbelasting
  • 10% vennootschapsbelasting
  • 10%, de loonkost bedraagt slechts 10% van een gemiddeld Belgisch/Nederlands loon
JA, IK WIL ME INSCHRIJVEN

De 112 Meest Begeerde Fiscale Tips - Editie 2017


Voor al wie belastingontwijking een mensenrecht vindt, 112 haalbare en praktische fiscale tips 
GRATIS INKIJKEXEMPLAAR
Click Me