//Schenk eens uw rekeningcourant weg…

Schenk eens uw rekeningcourant weg…

Als u een belangrijke rekeningcourant credit (R/C) heeft op uw vennootschap, dan hebben we u al gewezen op de gevaren. Onder meer bij overlijden betalen uw erfgenamen op deze R/C credit successierechten, want het wordt als een actief van de nalatenschap beschouwd. Het kan ook zijn dat u privé niet echt extra inkomsten nodig hebt, u heeft dus niet echt onmiddellijk zin het bedrag zomaar aan te zuiveren. Maar niemand zegt niet dat u deze R/C niet mag wegschenken aan 3% via een Belgische notaris. De begunstigde kan dan op zijn beurt het geld opnemen uit de vennootschap. Zeker aan te raden als bv. één van uw kinderen in de zaak komt. Hij of zij hoeft dan de eerste jaren geen duur loon op te nemen en de bijhorende sociale bijdragen te betalen plus belasting. Neen uw kind neemt gewoon het geld op zonder meer.

Bovendien is de kans dat uw kind overlijdt kleiner uiteraard dan bij u, dus ook dit risico wordt weggenomen. En als u de 3% niet wil betalen kan u altijd de R/C schenken via een Nederlandse notaris. U betaalt dan geen 3% maar enkel de aktekosten. U moet dan wel na de schenking drie jaar blijven leven, als u voor die drie jaar overlijdt zijn er successierechten te betalen. Wordt u ziek in deze drie jaar dan kan u alsnog naar een Belgische notaris gaan. Een handgift van een R/C kan niet. Ook is het mogelijk uw R/C slechts gedeeltelijk te schenken. Een R/C is een zegen maar soms ook een tijdbom. Bekijk het tijdig. Voor meer info, kan u steeds bij ons terecht.

PS Wenst u nog een exemplaar van ons boek Belastingparadijzen dan moet u behoorlijk snel zijn. De tweede druk is ver uitverkocht.

Met vriendelijke groeten,

I De Hoon
Director
www.dehoon.be

2007-04-27T18:45:36+00:00