Geachte, beste, 

Volgens het Hof van Cassatie, in een recent arrest, vallen leasingmaatschappijen onder het bankgeheim. Dit is goed nieuws. Want de fiscus vroeg regelmatig gegevens op bij leasingmaatschappijen, om vervolgens af te leiden welke voordeel bepaalde belastingplichtigen deden met het lichten van opties en ging hen dan hierop te belasten. Wat is trouwens dit voordeel? 

Stel uw vennootschap least uw auto bij een leasingmaatschappij op vijf jaar. Na vijf jaar kan u de optie lichten tegen een vooraf bepaalde (doorgaans lage !) prijs. U kan natuurlijk de wagen voor veel meer verkopen. Als uw vennootschap de optie licht en zij verkoopt de wagen, dan wordt de vennootschap over de gemaakte winst belast (33,99%). Maar u kan natuurlijk als zaakvoerder zelf de optie lichten en dan de wagen met winst doorverkopen… en dit onbelast. De fiscus wou graag weten wie de optie…lichtte. Vervolgens kon de fiscus stellen dat u dit voordeel (de lage prijs) genoot omdat u zaakvoerder was, en u werd belast op een zogenaamd voordeel alle aard. Maar deze informatie mag de fiscus niet meer vragen aan de leasemaatschappijen, aldus Cassatie. Dit valt onder het bankgeheim. Dus hier is weer wat ruimte. 

Ook is het mogelijk dat de vennootschap de optie licht en een jaar later de wagen aan u verkoopt. Dit is dan weer wat discreter. Kortom er zijn hier toch wel wat mogelijkheden… 

Met vriendelijke groeten, 

I De Hoon
Director

  

lees onze fiscale boeken

Heb je een vraag?

Beste lezer,

Zoals u weet is fiscale wetgeving een snel veranderende materie. Als u daarom twijfelt of een ouder artikel nog volledig up to date is, twijfel dan niet ons te contacteren…

Als je een creatief maar legaal advies nodig hebt, of als je met een opmerking of een idee zit, of je wilt een achterpoortje dubbelchecken, je wenst een second opinion, je hebt een vennootschap nodig,..of je wilt even bijpraten…