//Nieuwe speurhond voor internetfraude

Nieuwe speurhond voor internetfraude

In de strijd tegen internetfraude krijgen de inspectiediensten in ons land sinds kort de hulp van het Belgian Internet Service Center (BISC). Dat is een nieuwe dienst die enerzijds verdachte sites in kaart brengt en anderzijds frauduleuze handel op het web opspoort.

In enkele maanden tijd controleerde het BISC al 425.000 internetdienstverleners en bijna 28 miljoen artikels.

Omzet onlinehandel nadert miljard euro. De internethandel groeit jaar na jaar. Volgens een schatting van het betalingsplatform Ogone bedroeg de omzet van de Belgische onlinehandel vorig jaar 903 miljoen euro, voor 10,7 miljoen transacties. Het lijdt geen twijfel dat de omzet dit jaar de kaap van het miljard zal overschrijden. Dan gaat het enkel om sites met een geografisch adres in België.

Maar waar handel is, is ook zwarte handel, stelden de bevoegde staatssecretarissen Carl Devlies en Bernard Clerfayt. Om die frauduleuze handel aan te pakken, werd het BISC opgericht, dat momenteel werkt met vijftien ambtenaren – digitale speurhonden, zeg maar. Ze focussen vooral op het aanbod op de virtuele markt, al controleren ze ook de betaling en de levering. Daarbij maken ze gebruik van software die door soortgelijke diensten in het buitenland is ontwikkeld.

Particulieren worden niet geviseerd. Devlies en Clerfayt benadrukken dat het BISC absoluut niet de particulier viseert die af en toe tweedehands artikelen verkoopt op een gespecialiseerde site. Doel is dat de dienst niet alleen binnen de FOD Financiën zal opereren, maar ook met de economische inspectie en met de sociale inspectie, de hormonencel, het geneesmiddelenagentschap enzovoort.

BRON: DE STANDAARD

 

2011-05-19T15:15:53+00:00
Dinsdag 25 september 2018 - 11:00u

Gratis Seminar: Bulgarije, Ster in Europa

In een handomdraai krijgt u een overzicht van de mogelijkheden in Bulgarije en de belangrijkste componenten voor ondernemers:
  • 10% personenbelasting
  • 10% vennootschapsbelasting
  • 10%, de loonkost bedraagt slechts 10% van een gemiddeld Belgisch/Nederlands loon
JA, IK WIL ME INSCHRIJVEN
close-link