//Meerwaardebelasting op gronden vermijden…

Meerwaardebelasting op gronden vermijden…

Tip van de week

Geachte, beste,

We lezen langs alle kanten dat de kans op een belastingcontrole in België erg klein is. Zoals we al meerdere malen hebben verteld, deze kans wordt nog kleiner als u niet ‘opvalt’, door bv. een deftig salaris op te nemen. Natuurlijk kan fiscaal advies er niet in bestaan, dat u ‘rekent op het niet krijgen van een controle’. De beperktere kans op controle kan u wel er toe aanzetten al is makkelijker een creatieve maar legale oplossing te overwegen….

Nu de beurs strijk ligt en bv. er weer meer interesse is in gronden, hebben we een leuke tip in dit verband. Zoals u weet betaalt u op de verkoop van grond een meerwaardebelasting van 33% bij de verkoop binnen de eerste vijf jaar en 16,5% tussen het vijfde en het achtste jaar. Een idee zou kunnen zijn dat u de grond eerst schenkt aan één van uw kinderen, u betaalt dan wel schenkingsrechten (pak minder dan de 33% bv.) maar als uw kind ‘drie jaar’ na de schenking of later de grond verkoopt, is er helemaal geen meerwaardebelasting. Het voordeel kan aardig oplopen. U kan zelfs de grond al schenken enkele maanden na de aankoop. Het kind kan na de verkoop de opbrengst weer terug geven aan de ouders via een bankgift bv.

Het einde van het jaar nadert…misschien tijd om je cijfers al te beginnen optimaliseren. Tijdig de zaak bekijken…we kunnen u hier altijd bij helpen. Alle kleintjes kunnen helpen; en dit gaat van retroactief een huur aan uw vennootschap te vragen voor het gebruik van de oprit (zit geen huurherkwalificatie op)…tot bv. te werken met vooruitbetaalde huur en zoveel meer.

Met vriendelijke groeten,

I De Hoon
Tax Director

2008-11-16T16:50:10+00:00
Donderdag 13 december 2018
11:00u - Antwerpen

Gratis Seminar:
Bulgarije, Ster in Europa

In een handomdraai krijgt u een overzicht van de mogelijkheden in Bulgarije en de belangrijkste componenten voor ondernemers:
  • 10% personenbelasting
  • 10% vennootschapsbelasting
  • 10%, de loonkost bedraagt slechts 10% van een gemiddeld Belgisch/Nederlands loon
JA, IK WIL ME INSCHRIJVEN
close-link