//Hoe er voor zorgen dat ‘koffers’ dicht blijven?

Hoe er voor zorgen dat ‘koffers’ dicht blijven?

Nu de minste overschrijving van een buitenlandse bankrekening naar een Belgische rekening aanleiding kan geven tot vragen van uw bankier en nu de aandelen aan toonder gaan verdwijnen, wint de kluis weer aan belang. Heel wat mensen stoppen nog het liefst hun effecten en waardepapieren, en soms zelfs geld in hun (Belgische) kluis. Wat bij overlijden? Zoals u weet zal u de inhoud van uw kluis moeten opnemen in de aangifte van nalatenschap.

Zoals we reeds eerder hebben gezegd, een kluis op naam van een vennootschap, wordt n.a.v. een overlijden van de zaakvoerder nooit verzegeld. Deze kluis staat immers op naam van de vennootschap, en een vennootschap overlijdt nooit.

Hebben uw erfgenamen en uzelf beide een kluis bij dezelfde bank, dan kan uw erfgenaam vrij binnen en buiten om naar zijn … koffer te gaan. Stel dat de koffer op naam van uw erfgenaam staat en u bent volmachthouder (en u houdt de sleutel bij).

Bij overlijden van de volmachthouder heeft de bank geen aangifteplicht… Uiteraard kan het nog interessanter zijn om een juridisch sluitende en besparende constructie uit te werken zoals een burgerlijke vennootschap bijvoorbeeld. Voor meer info, aarzel ons niet te mailen.

2008-03-07T23:47:50+00:00