//HEEFT DE VERHUURDER STEEDS HET RECHT DE HUUR TE INDEXEREN ?

HEEFT DE VERHUURDER STEEDS HET RECHT DE HUUR TE INDEXEREN ?

HEEFT DE VERHUURDER STEEDS HET RECHT DE HUUR TE INDEXEREN ?

ANTWOORD

De verhuurder mag élk schriftelijk woninghuurcontract indexeren, ook al staat dit niet expliciet in het huurcontract. Tenzij uitdrukkelijk in het huurcontract is bepaald dat de huur niet geïndexeerd wordt. Uit het ontbreken van een indexeringsbeding, kan niet afgeleid worden dat de indexering expliciet werd uitgesloten. Het is dus niet mogelijk stilzwijgend een uitsluiting van indexering overeen te komen.

Indexatie is énkel toegestaan bij schriftelijke huurovereenkomsten.

ADVIES

U bent verhuurder. U moet de huurindexatie steeds schriftelijk vragen aan de huurder. Vergeet dus niet en briefje te schrijven met de vermelding dat de huurprijs stijgt met zoveel … ingevolge de volgende … huurindexatie.

U bent huurder. Ga er maar vanuit dat uw huur geïndexeerd wordt. Een uitsluiting van het indexatiebeding is immers zeer uitzonderlijk. Onderhandel liever over andere punten die voor u van belang zijn, dit lijkt ons een stuk zinvoller.

 
WETTEKST

Artikel 6 Woninghuurwet
“Indien zulks niet uitdrukkelijk is uitgesloten en op voorwaarde dat de huurovereenkomst bij geschrift is gesloten, is de aanpassing van de huurprijs aan de kosten van  levensonderhoud eenmaal per jaar …”.

2007-05-06T21:28:05+00:00
Dinsdag 19 december  2017 - 11:00u

Gratis Seminar: Bulgarije, Ster in Europa

In een handomdraai krijgt u een overzicht van de mogelijkheden in Bulgarije en de belangrijkste componenten voor ondernemers:
  • 10% personenbelasting
  • 10% vennootschapsbelasting
  • 10%, de loonkost bedraagt slechts 10% van een gemiddeld Belgisch/Nederlands loon
JA, IK WIL ME INSCHRIJVEN

De 112 Meest Begeerde Fiscale Tips - Editie 2017


Voor al wie belastingontwijking een mensenrecht vindt, 112 haalbare en praktische fiscale tips 
GRATIS INKIJKEXEMPLAAR
Click Me