//Gebouwen steeds zonder registratierechten in uw immovennootschap?

Gebouwen steeds zonder registratierechten in uw immovennootschap?

Het is ook interessant te wijzen op het feit dat u bedrijfsgebouwen sinds kort kunt inbrengen tegen 0% registratierechten in een vennootschap. Dit kan interessant zijn in het kader van bv. een schenking van de bedrijfsgebouwen aan de volgende generatie.

U brengt deze gebouwen onder in een BVBA of NV en vervolgens schenkt u de aandelen aan 3% aan de kinderen bv. Probleem is dat soms een bedrijfsgebouw een stukje woning in zich heeft (bv. appartement boven de zaak). En …een gemengd gebouw kan u niet aan 0% inbrengen maar dit moet aan 10% gebeuren. Oei…maar er is hier een eenvoudige oplossing, zo eenvoudig dat niet iedereen het gelooft maar het is wel degelijk zo. 

U mag zelf de waarde van het beroeps- en privé gedeelte schatten. U moet de notaris in een aanvullende verklaring de waarde van het woon- en beroepsgedeelte laten opnemen in de akte. Vervolgens kan u het beroepsgedeelte alleen inbrengen aan 0%. Dit kan zo volgens artikel 169 Wetboek Registratierechten. U moet voor het beroepsgedeelte geen apart kadastraal nummer laten toekennen bv, dit is allemaal niet nodig.

2008-03-07T23:25:30+00:00