//Ga voorbereid fiscaal vreemd!

Ga voorbereid fiscaal vreemd!

 

Geachte, beste,

Nu voor velen van ons na een jaar van hard labeur, vele problemen, stress, successen en mislukkingen… ups en downs de vakantie er aan komt, doet dit velen dromen. Als u gezeten achter een wit geverfd tafeltje nipt van uw ouzo, terwijl uw netvlies wordt bespeeld door de diepblauwe zee en u achterover leunend het voorbije werkjaar in ogenschouw neemt… zullen er onvermijdelijk wat minder conformistische gedachten zich van u meester maken. Misschien zit de ouzo er ook voor iets tussen. Mogelijk zal u er toch aan denken onze jachtige, zich zelf voorbij hollende samenleving de rug toe te keren… en droomt u van ‘a place in the sun’. Enkelen zullen het ook effectief doen. Weet dan als u wat vermogen heeft, u best nog even de zaken fiscaal ordent voor u zich over geeft aan de ‘geneugten in den vreemde’. Anders zou u wel eens fiscaal bedrogen kunnen uitkomen. Ga voorbereid fiscaal vreemd.

Zo woont iemand voor de fiscus in België als hij hier echt feitelijk woont, met een oude vooroorlogse slogan…’je woont daar waar je pijp en je sloffen zijn’. Maar in Spanje bv. gaat men gewoon dagen tellen, ben je er minstens 183 dagen dan betaal je belastingen in Spanje. Je begrijpt dat dit tot problemen kan leiden. Om dan nog maar te zwijgen over de UK waar ze een begrip hanteren als domicile naast resident, een begrip dat wij niet kennen maar waar je wel voordeel kunt uithalen. Maar op het niveau van de inkomstenbelastingen zijn er gelukkig nog heel wat dubbelbelastingverdragen gesloten om dubbele belastingen te vermijden. Maar o wee op het vlak van de successierechten, hier worden bijna geen verdragen gesloten. Zo heeft België alleen in het jaar stillekes een verdrag gesloten met Frankrijk en Zweden… Dus als je als Belg overlijdt in het buitenland zijn dubbele successierechten in bepaalde gevallen zeker niet uitgesloten. Het kan complex zijn, zoals in Zwitserland waar elk kanton zijn eigen stelsel heeft maar ook Spanje heeft diverse successiestelsels per regio.

Dus de raad is voor je je residentie verplaatst, denk even na over de fiscale implicaties. Hierbij helpen wij u uiteraard graag. En nog een positieve noot. Spanje heft over alle roerende inkomsten nu een bevrijdende voorheffing van 18% en de vroegere vermogensbelasting van 2,5% werd ook al afgeschaft. En dat is het! Dus dat valt nog mee.

Met vriendelijke groeten,

I De Hoon
Director

2009-06-19T18:13:43+00:00
Dinsdag 25 september 2018 - 11:00u

Gratis Seminar: Bulgarije, Ster in Europa

In een handomdraai krijgt u een overzicht van de mogelijkheden in Bulgarije en de belangrijkste componenten voor ondernemers:
  • 10% personenbelasting
  • 10% vennootschapsbelasting
  • 10%, de loonkost bedraagt slechts 10% van een gemiddeld Belgisch/Nederlands loon
JA, IK WIL ME INSCHRIJVEN
close-link