Een offshore-vennootschap op maat!

Wat is het, voor wie is het, wat is uw voordeel, is het wettelijk…en twee routes in kaart gebracht. 

In de gespecialiseerde media en in kringen van fiscalisten wordt er vlot omgesprongen met termen als offshore-company, tax haven, tax shelter, tax avoidance, een BVI-company …en dergelijke meer. Bent u als ondernemer inderdaad ‘fiscaal ouderwets’ als u niet even vlug een LTD opricht op de Caymans en zo de belastingdruk in België spectaculair omlaag haalt. Of is het niet zo simpel? We proberen in deze bijdrage kritisch de zaak te analyseren, en u een eerlijk en genuanceerd beeld ter zake op te hangen. 

Wat is offshore?

De term offshore betekent buiten de kust of buitengaats om het in maritieme termen te zeggen. Denk in dit verband maar aan de piratenzender Veronica die zo in de jaren zestig ontsnapte aan de Nederlandse autoriteiten omdat hij buiten de territoriale wateren geankerd lag. Eigenlijk doen offshorecentra niets anders. Een offshorecentra zal er meestal voor zorgen dat enkel de inkomsten die in het land zelf behaald zijn daar worden belast. Stel bv. dat u een vennootschap opricht in Hong Kong, dan zal op basis van het territorialiteitsbeginsel, enkel de inkomsten die u behaalt in Hong Kong hier worden belast. Verdient u met uw Hong Kong vennootschap een fortuin doordat u goederen koopt in China en naar Europa uitvoert, betaalt u géén  belasting in Hong Kong. U deed immers geen zaken in Hong Kong. Maar het voordeel is dat u deze inkomsten wel officieel mag ontvangen op uw bankrekening van de Hong Kong vennootschap. Dit is geen zwart geld maar wit geld waarop de Hong Kong vennootschap niet belast wordt. Veelal is dit het basisprincipe van een offshore-vennootschap. U kan dan naar buiten uit optreden met een vennootschap, die inkomsten ontvangt waar ze niet op belast wordt.

In alle maten en gewichten…

Er wordt gegoocheld met allerhande termen zoals tax shelter, tax havens, belastingparadijzen, offshore vennootschappen… Mogelijk kan u puur academisch tussen deze termen een onderscheid maken, alhoewel dit vandaag de dag moeilijker wordt. Belangrijk is de volgende indeling te maken op basis van een aantal vragen.

Wenst u privé geen belastingen meer te betalen of is het zakelijk dat u een en ander wil gaan besparen. Zo kan u als particulier uw belastingdruk waanzinnig beperken als u bv. gaat wonen in Monaco of Dubai. Maar bent u zakelijk actief dan kan u met Monaco als uitvalsbasis dan weer niets gaan doen. Bent u zakelijk actief dan moeten we ons de vraag stellen of u uw geld verdient als consultant of als importeur van goederen. Het antwoord op deze vraag is weer bepalend om te kiezen welke land we als uitvalsbasis gaan gebruiken? Vervolgens moeten we kijken of u bv. actief bent in Zuid-Amerika of in Azië, ook dit bepaalt de keuze. Wat wilt u met deze offshore-vennootschap haar inkomsten doen? Ook dit is een erg relevante vraag. Moet u om commerciële redenen of BTW-redenen een EU-vennootschap hebben of niet? Het land waaraan de offshore-vennootschap goederen of diensten levert, werd daar een belastingverdrag met afgesloten Heeft dit ‘ontvangende’ land een zgn. zwarte lijst van fiscaal verdachte landen…. U ziet het, het is maatwerk. Zomaar even snel een offshorevennootschapje uit de rekken nemen is er niet bij! 

ONTHOU: Al deze vragen zijn bedoeld om aan te geven dat het kiezen van de juiste structuur – en dit is niet om de mensen op kosten te jagen – een evenwichtsoefening is. U moet goed overlopen met uw fiscalist wat u juist wenst te gaan doen. Veel mensen vragen bv. geef mij eens een Luxemburgse of Zwitserse vennootschap. Wel daar kan je niets mee doen. U betaalt hier ook veel vennootschapsbelastingen. Maar deze landen kunnen wel succesvol in bepaalde structuren worden ingeschakeld.

WAT DOET U NIET? Vlug een offshore-vennootschap kopen op het internet. Zo simpel is het niet, dit is weggesmeten geld.

Hoe ontwijkt u met een offshorestructuur legaal de Belgische belastingen? Wanneer betaalt u belastingen in België?

Nationaliteit speelt in het Belgisch belastingverhaal géén enkele rol. Een Chinees die hier werkt en woont betaalt belastingen in België. We hebben meteen de twee aanknopingspunten aangereikt: wonen en werken. Let op! In sommige landen zoals de VS is de nationaliteit wel bepalend. Een Amerikaan betaalt altijd Amerikaanse belastingen, ook al leeft die al 30 jaar in Monaco. Hij blijft onderworpen aan de Amerikaanse belastingen. Dit is dus niet het geval in België.

U moet dus en hier wonen of hier uw ‘zetel van fortuin’ hebben. Of u hier woont, dat is een feitenkwestie. Het feit dat u ingeschreven bent op de gemeente is slechts één van de elementen. U kan bv. niet zeggen dat u in Dubai woont als uw minderjarige kinderen en uw vrouw hier nog wonen, tenzij u gescheiden bent. Maar stel nu dat u in Andorra effectief woont maar in België nog een bedrijf hebt dat u hier runt en elke weekend gaat u naar Andorra, dan zal u hier ook nog voor de fiscus wonen en hier belast worden. Uw zetel van fortuin is hier.

Om dubbele belastingen te vermijden – u woont in België en werkt in Nederland  bv. -, zijn er dan zgn. dubbelbelastingverdragen. Zij bepalen waar en hoeveel men ergens belast wordt. Maar met de meeste offshorelanden zijn er echter geen verdragen. 

U wilt privé geen belastingen betalen!

In dit geval is het verhaal eigenlijk rechtlijnig. U zal als u het correct wilt spelen effectief moeten gaan wonen in bv. Monaco, Barbados, Costa Rica, Zwitserland, Uruguay…Malta. In een heel aantal zal u géén belasting betalen op uw inkomen als u geen inkomen in dit land behaalde. Erg aantrekkelijk. De vraag is natuurlijk wenst u daar daadwerkelijk te gaan wonen.

ONTHOU: u zal daadwerkelijk België moeten verlaten. Dit betekent niet dat u hier geen tweede verblijf mag hebben.

U wilt met uw bedrijf geen belastingen meer te betalen

Hier is het verhaal een beetje gelijklopend maar heeft u een pak meer mogelijkheden. Bent u een bedrijfsleider en heeft u een activiteit in België dan zal u hier belastingen betalen. Het verplaatsen van uw maatschappelijke zetel naar het buitenland heeft geen zin, zolang er kan aangetoond worden dat uw bedrijf vanuit België geleid wordt, wordt u in België belast. Dus kunstgrepen zijn hier dus ook niet aan de orde. Wat kunt dan wel doen?

Zorg dat het geld niet in België binnen komt

U moet er dus voor zorgen dat u door het opzetten van een correcte structuur het geld (uw winst) voor een stuk gewoon niet in uw Belgische vennootschap belandt. Hoe doet u dat? Wel een eenvoudig voorbeeldje maakt dit duidelijk:

Voorbeeld

U koopt schoenen in China voor bv. 15 EUR per paar en u verkoopt die hier voor bv. 30 EUR aan de detailhandel. Uw winst is 15 EUR – hierop wordt uw BVBA of NV belast.

U kan het ook anders doen. Een Hong Kong LTD koopt voor u die schoenen in aan 15 EUR. U koopt ze van de Hong Kong vennootschap voor bv. 25 EUR. Nu is uw winst in België nog slechts 5 EUR (30 EUR – 25 EUR). In Hong Kong blijft 10 EUR achter (25 EUR – 15 EUR) waarop er geen belasting wordt betaald.

Kosten vanuit het buitenland 

Een andere methode is dat u bv. vanuit het buitenland kosten gefactureerd krijgt voor gepresteerde diensten (uiteraard moeten deze diensten werkelijk gebeurd zijn). De ontvangen gelden voor deze diensten kunnen dan optimaal in een structuur belanden waarin u mee participeert en waar ook alles belastingvrij verloopt.

U heeft een estate planning oplossing nodig 

Een derde ogenblik dat men met het offshore gebeuren in contact komt is als men iets specifieks geregeld wil zien in het kader van wat estate planning genoemd wordt. We denken dan aan het onderbrengen van een familiaal vermogen in een trust of een variante hierop zoals de Liechtensteinse Stiftung, of de Antilliaanse Stichting Particulier Fonds of een Angelsaksische trust. Of bv. bij het aankopen van een exclusief yacht kan in bepaalde gevallen een constructie via het Eiland Man of Malta een oplossing bieden.

 
Is dit nu legaal?

Vandaag de dag wordt er te vlug gezegd dat iets fiscaal niet door de beugel kan. We willen heel duidelijk zijn dat er helemaal niets mis is met het hebben van een vennootschap in het buitenland of een buitenlandse structuur. Het is zelfs normaal als u in het Verenigd Koninkrijk een bedrijf opzet dat u dan een UK LTD opzet of als u in Azië actief bent dat u een Singapore of Hong Kong LTD opricht. Alleen zijn er twee aandachtspunten die het verschil zullen maken tussen een alerte internationaal georiënteerde bedrijfsleider die fiscale optimalisatie nastreeft en iemand die belastingen ontduikt. 

Ten eerste de vennootschap die u in het buitenland opricht moet daar ‘substance’ hebben. De tijd van de brievenbusvennootschappen is voorbij. Deze substance kost geld, d.w.z. dat u er een kantoortje zal moeten hebben en eventueel personeel. Kortom een geloofwaardige infrastructuur. Zo is het logisch dat het bedrijfje over een faxnummer, telefoonnummer, website enz beschikt.

Ten tweede moet u in principe belastingen betalen als u bv. uit uw Cayman – vennootschap dividend opneemt. U wordt immers in België belast op uw wereldwijdinkomen. Maar niemand zegt dat u niet kan ‘lenen’ van deze vennootschap. Een lening is ook in België geen inkomen. Ook kan uw offshore-vennootschap bv; onroerend goed aankopen of een yacht. Mogelijkheden zijn er genoeg. 

Wat is nu een geschikte offshore-locatie?

 De tijd zoals we zeiden van de brievenbusvennootschappen is voorbij. U kan niets gaan doen op een atol die binnen enkele jaren onder de zeespiegel verdwijnt. De beste locaties zijn landen met een goede en stevige reputatie. Landen die beschikken over een goede vennootschapswetgeving, financiële spelregels en een transparant fiscaal stelsel dat er in kan bestaan dat u er gewoonweg niet belast wordt. Ook moet u er met de locals kunnen communiceren in het Engels, Frans of Nederlands (Antillen). Verder moet er een betrouwbare infrastructuur zijn en een stabiel politiek klimaat. Meestal vinden we deze eigenschappen terug in voormalige Britse kroonkolonies en in mindere mate in een aantal voormalige Franse kolonies. We denken bv. aan Barbados, St Kitts and Nevis, BVI, Caymans, Bermuda, Malta, Cyprus, Singapore, Hong Kong, Marschall Islands, Mauritius… 

Welke locatie u moet nemen, hangt af (zie hiervoor) van wat u met uw offshore company wilt doen en waar. Zo kan het bv. interessant zijn een pure offshore company zoals Panama te hangen onder een geloofwaardige maar duurdere locatie zoals Singapore. Een Duits bedrijf zal het lastig hebben met een factuur vanuit Panama maar niet met een onderbouwde factuur vanuit Singapore. Panama kan dan weer bepaalde voordelen bieden inzake discretie in het Singapore verhaal enz.

Wat kost het? 

Hier een te verwachten antwoord: ‘het hangt er vanaf’ maar het is meestal betaalbaarder dan gedacht. En belangrijk! Er zijn waanzinnige prijsverschillen die meestal niet te verantwoorden zijn. U zal altijd een prijs betalen voor de oprichting van de structuur en dan een zgn. jaarlijkse onderhoudskost. Vraag heel duidelijk een uitsplitsing van de kosten zodat u kan zien of er bv. ook de kosten van de bankrekening inzit. Vergeet ook niet te vragen wat er niet inzit!

Wat we nu zeggen is gevaarlijk en is slechts om u een idee te geven want alles hangt af van wat u juist wenst en waar. Reken voor een offshore-vennootschap op te richten tussen de 3500 EUR en de 7500 EUR. Uw jaarlijkse kost moet zo tussen de 2500 à 4000 EUR schommelen. Geloof niet dat u voor 500 dollar een vennootschap kunt kopen, dit is meestal afzetterij.

Waarvoor uw hoeden! 

De bankrekening. In heel het offshore gebeuren is sinds ‘9.11’ het bekomen van een bankrekening cruciaal. Ga maar eens op het internet kijken naar LTD’s die u her en der kunt kopen, meestal krijg je geen bankrekening of eentje van een dubieuze bank. Het bekomen van een deftige bankrekening is zeker mogelijk maar alleen als u de nodige garanties biedt over uw integriteit en als u de offshore-vennootschap opricht via de juiste betrouwbare tussenpersonen die een goede reputatie hebben.

Zorg dat u een bankrekening hebt in het land waar uw vennootschap wordt opgericht. Het zou niet de eerste zijn die een Dubai vennootschap krijgt met een Litouwse bankrekening. Dit is natuurlijk niet echt geloofwaardig.

Zorg ervoor dat u met deze bankrekening alle normale verrichtingen kunt doen en liefst elektronisch. Zie dat u bankkaarten en creditcards op deze rekening kan krijgen. Ook leuk is als het een rekening is in meerdere munteenheden (bv. dollar, euro, pound en yen). Betaalt uw Amerikaanse klant in dollar dan blijft het geld er opstaan in dollar en heeft u geen wisselkoersen.

Heeft u wel echt een vennootschap van het land! Een trucje dat al is gebeurd is dat men bv. een Seychellen vennootschap neemt met adres in Dubai en dit doet overkomen alsof het een Dubai vennootschap is. Zo iets kost een pak minder en is fiscaal niet correct. Zorg er best voor dat u een nieuwe cleane vennootschap hebt en dat u dus geen bestaande over neemt van iemand die ze niet meer nodig heeft.

Heeft u alle touwtjes in handen? Zorg ervoor dat u als enige aan de rekening kan en dat u verder alle touwtjes in handen heeft, want ook hier kunnen rare dingen gebeuren. U vermijdt ook nu veel problemen door met betrouwbare partijen in zee te gaan.

Is het wel voor u de juiste structuur? Gaat u naar Hong Kong dan zal de verkoper (want dit is het uiteindelijk) van Hong Kong LTD’s verzekeren dat deze structuur voor u ideaal is en dat u er alles mee kunt doen. Iemand op Aruba zal zijn structuur aansmeren. De enige juiste methode is om uw keuze te doen in overleg met een Belgische internationale tax planner (pak den Ivo!) en dan zijn verhaal afstemmen met een buitenlandse tax planner in het land waar u uw structuur wenst op te zetten.