Anoniem kopen…

Is het mogelijk een woning te verkopen met een onderhandse volmacht. Dit kan handig zijn als een verkoper in het buitenland woont. Hoe werkt dit? Uw cliënt erfde een woning samen met twee broers. Er is nu een koper opgedoken en u kunt gaan verkopen. Er is nog één probleem, namelijk één van de broers die mede – eigenaar is woont ver weg in Zuid- Amerika en komt slechts om de twee jaar naar Europa. Wat nu? Kan de verkoop dan geen door gang vinden?
   
Voor het compromis is het eenvoudig. De overzeese broer kan een onderhandse volmacht geven aan de broers die in Belgiê wonen. Dat kan bij onderhandse volmacht. Dit betekent dat een door de broers getekende volmacht voldoende is. Bijvoorbeeld: “Ik ondergetekende, Jean Preudhomme, verblijvende te … geef opdracht aan mijn broer, Claude Preudhomme, om de woning … waar ik mee erfgenaam van ben, te verkopen tegen een minimumprijs van …”. Probleem opgelost ? Nog niet helemaal

U moet wel weten dat een definitieve akte nooit met een onderhandse volmacht kan worden getekend. Wat nu? Moet de broer toch met het vliegtuig over komen voor de verkoop van de woning? Of kan het eenvoudiger?

De ‘verre’ broer kan naar de Belgische ambassade in het buitenland gaan en daar bij de ambassadeur verklaren dat hij volmacht wenst te geven, enz. Deze volmacht heeft de waarde van een authentieke akte en de verkoop kan doorgaan. In de praktijk is het de notaris die een ontwerp van volmacht maakt en bezorgt aan de ambassade waar de cliënt dan gaat tekenen. Doe het allemaal tijdig want het is dus niet voldoende dat deze akte wordt gefaxt. De notaris moet op het ogenblik van het verlijden van de akte in het bezit zijn van het ‘officiële stuk’.

Kopen daarentegen kan zonder authentieke volmacht, tenzij er geleend wordt. Voor een hypothecaire lening is dus wel een authentieke volmacht nodig.

Misschien is de overzeese broer wel een offshorevennootschap…