Andorra, een alternatief voor Luxemburg?

 

Decennia lang was Luxemburg het discrete bankiersland bij uitstek. Het valt moeilijk te ontkennen, dat ondanks een strikt bankgeheim, Luxemburg toch onder grote druk blijft staan van de Europese Unie en mogelijk in de toekomst verdere stappen zal zetten in de richting van meer openheid. Zwitserland blijft dan meer dan ooit het alternatief. Maar er is ook nog Andorra, op een flinke dag rijden… Is dit ook geen discreet bankland?

Andorra heeft slechts 67.000 inwoners en een oppervlakte van 468km2 en ligt in de Oostelijke Pyreneeën geprangd tussen Frankrijk en Spanje. Andorra heeft een bijzonder statuut en is eigenlijk geen volwaardig lid van de Europese Unie. Het toerisme is de hoofdactiviteit, de financiële sector vertegenwoordigt slechts 5% van het BNP maar daarom niet oninterressant. Andorra is geen land dat zich richt op bedrijven om bij hen offshore te gaan, zoals bv. Dubai of the Isle of Man.Het is zeer moeilijk om als buitenlands bedrijf een filiaal te hebben in Andorra of van daaruit te opereren. Bovendien kan u in Andorra geen bedrijf hebben zonder dat een Andorees voor een belangrijk deel mede-aandeelhouder wordt. Andorra is vooral interessant vanwege haar bankgeheim en haar fiscaal gunstregime tegenover vermogende particulieren. 

Sluitend bankgeheim? Andorra is één van de landen met het strengste bankgeheim ter wereld. Als een Andoreze bank een inbreuk begaat op het bankgeheim kan ze zelfs haar vergunning kwijt geraken. Daar wordt echt niet mee gelachen in Andorra. Er staan zelfs gevangenisstraffen tot 7 jaar op het verbreken van het bankgeheim. Belastingontduiking is geen reden om het bankgeheim op te heffen in Andorra. Alleen als er een onoomstootbaar bewijs is van een misdadige activiteit kan een rechter besluiten tot het opheffen van het bankgeheim. Andorra heeft met géén enkel land een dubbel belastingverdrag afgesloten. De informatie-uitwisseling met andere landen is dan ook onbestaande. 

Plaatsen van geld. U kan zonder meer uw geld plaatsen bij een Andoreze bank. Hier is nog steeds niets mis mee. Er is vrij verkeer van kapitaal binnen Europa. Tot nu toe was het Andoreze banklandschap in handen van voor ons onbekende banken zoals Crèdit Andorra of de Caixa Bank. Nochtans zijn dit uitermate betrouwbare spelers. Zo blijkt uit onderzoek dat geen enkele bank in Andorra ooit in gebreke is gebleven bij het terugbetalen van deposito’s. Maar nu zou Andorra zelfs enkele buitenlandse banken gaan toelaten op haar grondgebied. Daarenboven zijn de spaargelden op een Andoreze bank sinds 1997 verzekerd, en dit door de overheid. Andorra heft echter ook 15% op de intresten van spaargelden. In Andorra kan u een ‘nummerrekening’ hebben. Zoekt u discretie en heeft u een villaatje in Spanje of Frankrijk, dan kan u misschien af en toe eens langs Andorra passeren.

Vermogende particulieren. Haar inwoners betalen géén inkomstenbelasting op hun inkomen, noch gemeentebelasting of een belasting op de verkoop van vastgoed. Ook BTW bestaat er niet. Iedereen die minimaal 183 dagen per jaar in Andorra woont, zonder daar te werken of andere zakelijke bezigheden heeft, wordt beschouwd als een passieve inwoner. Ook deze passieve inwoners zijn geen belasting verschuldigd. De status van passieve inwoner wordt in eerste instantie voor één jaar verleend. Daarna zal deze status telkens voor drie jaar verlengd worden. We zetten nog eens alle voorwaarden op een rijtje om een passieve inwoner te zijn. U zal moeten aantonen dat u jaarlijks 25.000 EUR of meer verdiend (dus dit is geen echte voorwaarde), dat u een ziektekostenverzekering heeft die medische kosten in Andorra dekt en dat u een pensioenregeling hebt afgesloten. Verder moet u een recent bewijs van goed gedrag voorleggen en moet u een huurcontract of eigendomsbewijs van een woning in Andorra bezitten. Tot slot zal u een medisch onderzoek moeten ondergaan binnen een maand na uw aanvraag.   

Gaan wonen in Andorra? Het zal tegenover de Belgische fiscus niet voldoende zijn dat u aantoont dat u in Andorra ‘officieel’ woont, als hier nog het zwaartepunt ligt van uw sociaal en economisch leven. Als u met uw beide voeten in het leven staat, en u woont en werkt in België, uw kinderen lopen hier school, dan zal de fiscus u hier belasten op uw wereldwijd inkomen. Ook als blijkt dat uw financiële belangen in België liggen, wordt u hier belast. Anders is het als u stopt met werken en renteniert, en erg veel in het buitenland vertoeft als vermogende particulier dan kan Andorra een mogelijkheid zijn. Niemand zegt dat u dan in België geen tweede of derde verblijf kan hebben zonder hier te wonen. Tot slot is Andorra een prachtig land op slechts enkele uren rijden van de bruisende metropool Barcelona. Andorra is voor de Catalanen wat Luxemburg is (was) voor de Belgen.